Zaterdag 4-5-2019- Dodenherdenking

vanaf 19.15 Samenkomst in de kerk aan de Burg.Kampschoerstraat

19.30 Gedicht voorgelezen door een of meerdere leerlingen basisschool

19.35 Herdenkingstoespraak door afgevaardigde gemeente Westland

19.45 Stille tocht naar het monument voor de gevallenen

20.00 Twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus en kranslegging

Het programma en de tijden zijn onder voorbehoud van wijziging

Nationale Dodenherdenking
Op 4 mei wordt jaarlijks herdacht dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederlandse onderdanen om het leven zijn gekomen. De Tweede Wereldoorlog begon in 1939 en eindigde in de zomer van 1945, maar voor Nederland wordt de inval op 10 mei 1940 door de Duitsers als begin en de capitulatie op 5 mei 1945 als einde van de oorlog beschouwd.
Toen Japan op 15 augustus 1945 capituleerde kwam er na Europa ook voor de rest van de wereld een einde aan WOII.

Staalstraat
Ben Verzet groeide op in een klein straatje, middenin de Joodse buurt, er is minder dan een minuut voor nodig om van het ene naar de andere kant van de Staalstraat te lopen. Toch haalden de Duitsers alleen hier al tientallen gezinnen uit hun huis, vaak diep in de nacht, baby’s werden huilend uit hun bed getrokken.
Als jij niemand kunt herdenken, denk dan aan de vrijheid die je hebt. Een luxe die voor tienduizenden minder dan een eeuw geleden niet was weggelegd. Er zijn mensen gestorven voor jouw vrijheid!

Nationaal Comité
Het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ geeft aanwijzingen hoe herdenkingsplechtigheden plaats moeten vinden. Veel regulering wordt overgelaten aan lokale autoriteiten.

4 en 5 mei comite

Vlag
Op 4 mei hoort de Nederlandse driekleur halfstok te hangen. De vlaggenstok moet lang genoeg zijn zodat de vlag nooit de grond raakt en als het donker wordt moet de vlag gestreken worden. De plek van de vlag is belangrijk, deze moet op een eervolle plek hangen.
De breedte en lengte moeten zich 3:2 tot elkaar verhouden. De kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Het is verboden versieringen op de vlag aan te brengen, ook de wimpel mag niet aan de stok worden geknoopt.
QWeetje
De naam ‘taptoe’ is gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’, oftewel ‘sluit de biertap’. Dit klonk vroeger in kazernes om aan te geven dat de dag voorbij was. Door het signaal te laten klinken vlak voordat er op 4 mei twee minuten stilte wordt gehouden is het taptoe-signaal het sein van ceremoniële waardigheid geworden.

Wat is dodenherdenking ?

https://www.youtube.com/watch?v=O032mw40yQc

Wat is dodenherdenking uitleg voor kinderen

Https://www.youtube.com/watch?v=8GyT31SAIbw