We vieren met zijn allen Koningsdag ter gelegenheid van de verjaardag van onze Koning Willem Alexander.
Wij, als Oranje Comité, proberen om voor een zo breed mogelijk publiek, een gezellige dag te organiseren. Dat begint voor de paardenliefhebbers met de wel bekende Paardenmarkt nabij de Molen. Om daarna verder te gaan met de Rommelmarkt voor de kinderen. Om 9 uur de reveille vanaf de kerktoren en dan om 10 uur de aubade. Hier zal de Westlandse Harmonie weer bij zijn om het samenzang van de aanwezigen te begeleiden. Altijd weer heel gezellig. Ook zullen dan de gedecoreerden in het zonnetje gezet worden, en er zal een toost met oranje bitter worden gedronken op onze koning.
Hierna worden de ouderen bezocht in de verzorgingstehuizen en krijgen ze een kleine attentie. Om 11.30 zullen Bebs en Babs een show voor de kinderen verzorgen vanaf het podium op het kerkplein. Dit zal tot ongeveer 14.00 uur duren..
Om 13.00 uur starten de `Generation games`. Hierbij kunnen opa´s en oma´s en ouders samen met de kinderen deelnemen aan allerlei sporten. Met de nadruk op `Samen`. En zal de scouting er zijn met spelletjes voor de aller kleinsten.
Vanaf 16.00 uur zal er live muziek zijn vanuit de tent op het kerkplein. Het enige wat we niet in de hand hebben is het weer. Maar voor de gezelligheid is gezorgd.
Koning Willem Alexander
Koning Willem Alexander werd geboren op 27 april 1967 in het academisch ziekenhuis in Utrecht. Toen Beatrix in 1980 koningin werd, kreeg haar oudste zoon automatisch de titel Prins van Oranje. Toen de prins de leeftijd van achttien jaar bereikte, werd hem zitting verleend in de Raad van State.
Willem-Alexander woonde in zijn jeugd in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, gemeente Baarn. Hij ging er naar de Nieuwe Baarnse School en later naar Het Baarnsch Lyceum. De middelbare school vervolgde hij in 1981 bij het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag. Vervolgens haalde hij een International Baccalaureate aan het Atlantic College, in Wales.
Daarna studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar ook zijn moeder en zijn grootmoeder hadden gestudeerd. In zijn studententijd kreeg hij de bijnaam ‘Prins Pils’, wegens het enthousiasme waarmee hij zich in het studentenleven stortte. In 1993 behaalde Willem-Alexander zijn doctoraalexamen; zijn afstudeerscriptie ging over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk om binnen de NAVO een ‘status aparte’ in te nemen.
Voorbereiding op het koningschap
Na het behalen van zijn bul begon zijn voorbereiding op het koningschap. Willem-Alexander volgde meerdere cursussen; onder andere bij de Rijksluchtvaartschool, waar hij zijn vliegbrevet behaalde, en bij de Koninklijke Landmacht. Zijn dienstplicht vervulde hij van augustus 1985 tot januari 1987 bij de Koninklijke Marine, onder meer aan boord van Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Abraham Crijnssen en in 1988 als wachtofficier aan boord van Hr. Ms. Van Kinsbergen. Tegelijkertijd begon hij zich meer in het openbare leven te profileren. Hij vervulde representatieve taken bij officiële evenementen en legde officiële bezoeken af aan gemeenten, provincies en maatschappelijke instellingen.
Jaarlijks verscheen hij als kroonprins ongeveer 110 keer bij officiële gelegenheden. Na zijn stage bij de luchtmacht hield de prins zich aanvankelijk bezig met de rechterlijke macht, het binnenlands bestuur en vanaf 1997 met het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast specialiseerde hij zich in het waterbeheer, een onderwerp dat zijn vader hem aan de hand deed. Hij zette zijn kennis onder meer in bij zijn bezoek aan Marokko in november 2005.
Sport
In 1986 reed hij onder de schuilnaam W.A. van Buren de Elfstedentocht uit. Zijn kleding, een Playboy-broek en een Marlboro-jack, veroorzaakte in de media enige opschudding, omdat hij met de opzichtige logo’s in feite reclame maakte. In 1992 liep hij met onder meer Gerrie Knetemann de marathon van New York uit.
Het gedrag van Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta veroorzaakte opnieuw opschudding. Zo zong hij vanaf de tribune Wat zijn de Yanken stil mee en bestormde hij enthousiast in korte broek het hockeyveld, nadat de dames brons gewonnen hadden om vervolgens uitbundig “mee te hossen”. De krant NRC Handelsblad noemde het gedrag “een kroonprins onwaardig”. In een opiniepeiling gaf ruim 80% van de Nederlanders aan het gedrag van de prins te waarderen.
IOC
In 1998 werd Willem-Alexander lid van het Internationaal Olympisch Comité. Vlak voordat hij koning werd, legde hij zijn taken als IOC-lid neer. Willem-Alexander werd op 8 september in Buenos Aires tijdens de 125ste IOC-sessie benoemd tot erelid en ontving uit handen van IOC-voorzitter Jacques Rogge de Olympische Orde in goud.
Verloving
Koningin Beatrix maakte op 30 maart 2001 tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending de verloving bekend van de kroonprins met de Argentijnse Máxima Zorreguieta.
Huwelijk
Het huwelijk van Willem-Alexander met Máxima werd op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage voltrokken door burgemeester Job Cohen van Amsterdam.
De kerkelijke inzegening gebeurde in de Nieuwe Kerk door dominee Carel ter Linden, voormalig predikant van de Haagse Kloosterkerk en tevens de dominee bij wie Willem-Alexander in 1997 belijdenis had gedaan. Willem-Alexander en Máxima hebben drie kinderen: Catharina-Amalia (2003) Alexia (2005) Ariane (2007)
Willem-Alexander woont met zijn gezin in Villa Eikenhorst op Landgoed de Horsten in Wassenaar, dat eigendom is geweest van koningin Juliana. Op termijn neemt hij zijn intrek in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.